Kjente arkitekter i det 21. århundre

Arkitekter har i alle århundrer vært med på å forme historien, tenk bare på alle bygninger og monumenter som hvert år tiltrekker tusenvis at skuelystne rundt om i verden. Siden overgangen til det 21. århundre har en helt ny gruppe av arkitekter stått fram for å imponere og forbløffe med sine nyskapende idéer, og verden har blitt presentert for mange nye og storslåtte byggverk. Vi skal ta en nærmere titt på noen av arkitektene som virkelig har satt sitt preg i arkitekturens verden i nyere tid.

Kjente arkitekter i det 21. århundre

Álvaro Siza Vieira

Álvaro Siza Vieira er en portugisisk arkitekt som fullførte tegningene til sitt første byggverk allerede før han ble ferdig med arkitektutdannelsen sin. Blant sine arbeider i nyere tid kan vi nevne den 158 meter lange skyskraperen «New Orleans» som sto ferdig i 2010. Han har også vært en viktig del av både nybygg og restaurering av mange museer verden over, og har satt sitt preg i land som Kina, Sveits, Italia og Storbritannia. Han er også en kjent gjesteforeleser som øser av sin kunnskap på universiteter verden over.

Ben van Berkel og norske arkitekter

Ben van Berkel er en nederlandsk arkitekt som står bak UNStudio som spesialiserer seg i arkitektur. Han står bak en rekke kjente byggverk, og blant dem kan vi trekke fram Erasmusbrug, eller Erasmus bro på godt norsk. Dette er en bro i Nederland som strekker seg over 800 meter, og har fått kallenavnet «The Swan» etter sitt elegante design. Med sine fire felt, to trikkespor og to fortau, er denne broen et mektig skue. Van Berkel står også bak designet til Mercedes-Benz museet i Stuttgart.

Også her til lands har vi fått nyte av arbeidet til norske arkitekter, og her kan vi blant annet trekke fram arkitekten Kjetil Trædal Thorsen som er grunnlegger til det svært populære firmaet Snøhetta. Blant firmaets mest kjente verker kan vi nevne Bærum Kulturhus i Sandvika og det nye operabygget i Bjørvika i Oslo. Det er med andre ord ingen tvil om at vi fremdeles lar oss begeistre av nye og slående kunstverk, og vi har fremdeles mye spennende å se fram til fra arkitekturens verden.